language

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

cheapis.gr cheapis.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Μελομακάρονα

χρειαζόμαστε:

    1/2 κιλό ελαιόλαδο
    1/2 κιλό καλαμποκέλαιο
    250γρ πορτοκαλάδα
    2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
    1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
    1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
    2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
    4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
    1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
    500γρ ζάχαρη
    2 κιλά αλεύρι
    500γρ καρύδια

 

Για το σιρόπι:

    1 κιλό μέλι
    1 φλυτζάνι του τσαγιόυ ζάχαρη
    1 ποτήρι νερό


Πως το κάνουμε:

    Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λέκάνη και τα ζυμώνουμε
    Πλάθουμε τα μελομακάρονα
    Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω περίπου 30 λεπτά
    Ετοιμάζουμε το σιρόπι
    Τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο σιρόπι περίπου για 5 λεπτά (μέτριο σιρόπιασμα) ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε
    Τα στρώνουμε στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε με τριμένο καρύδι


Η ζύμη μας για να είναι έτοιμη θα πρέπει να είναι σχεδόν σφικτή. Όταν θα σιροπιάζουμε τα μελομακάρονά μας, το σιρόπι μας θα πρέπει να σιγοβράζει. Καλή σας όρεξη!!! 


 Τσουρέκια

χρειαζόμαστε:

    2 κιλά αλεύρι σκληρό
    6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
    160 γρ. βούτυρο λιωμένο
    3 φακελάκια ξερή μαγιά
    1/2 λίτρο ζεστό γάλα (πλήρες)
    1 φακελάκι αλεσμένο μαχλέπι
    το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
    1 φακελάκι κοπανισμένη μαστίχα
    500γρ. κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
    κροκάδι αραιωμένο με νερό για το άλειμμα
    σουσάμι


Πως το κάνουμε:

    Σε λεκάνη χτυπήστε τα αβγά με την άχνη για 3 λεπτά
    Στο ζεσταμένο γάλα λιώστε τη μαγιά & προσθέστε το στη λεκάνη
    Ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο
    Προσθέστε και τα αρώματα (μαχλέπι, ξύσμα, μαστίχα)
    Στο τέλος ρίξτε και το αλεύρι λίγο λίγο "παιδεύοντας" τη ζύμη με το χέρι για να απορροφήσει το αλεύρι
    Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα μες στη λεκάνη και σκεπάστε με πετσέτα ή κουβέρτα
    Αφήστε τη μες στο φούρνο που έχετε ανάψει στους 30 βαθμούς για 2ώρες περίπου
    Πλάστε τσουρεκάκια ατομικά σε σχέδιο κρουασάν, σαλίγκαρο κ.λπ. ή πλεξίδες
    Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί, ξανασκεπάστε τα και αφήστε πάλι στο ζεστό φούρνο (30 βαθμοί)για 1 ώρα ακόμη
    Αλείψτε τα με αραιωμένο κροκάδι και πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε
    Ψήστε τα τσουρέκια στους 180 βαθμούς 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν


Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και τα αβγά. Ιδανικό είναι το αλεύρι "Robin Hood", στα super markets,όμως και το κλασσικό σκληρό αλεύρι αρκεί.Το γάλα δεν πρέπει να κάψει. Μην ζυμώσετε τη ζύμη γιατί τα τσουρέκια θα σκληρύνουν,απλά με το χέρι την παιδεύουμε γύρω γύρω.Διατηρούνται λίγες μέρες εκτός κατάψυξης τυλιγμένα με μεμβράνη, κλεισμένα σε σακούλα.Διατηρούνται φρέσκα και στην κατάψυξη για καιρό.


 Βασιλόπιτα
χρειαζόμαστε:

    250 gr. βούτυρο μαλακό ή γάλακτος
    8 αυγά
    900 gr. αλεύρι
    100 gr. κονιάκ
    500 gr. ζάχαρη
    6 - 7 πορτοκάλια μόνο το χυμό
    1 κουτ. γλ. σόδα
    1 κουτ. γλ. ξύσμα πορτοκάλι
    2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
    ζάχαρη άχνη

Πως το κάνουμε:
    Σε μπολ βάζετε το βούτυρο, χτυπάτε καλά με σύρμα να ασπρίσει.
    Σε άλλο μπολ βάζετε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάτε να ασπρίσουν, ρίχνετε στο βούτυρο και ανακατεύετε, προσθέτετε το κονιάκ.
    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον χυμό με τη σόδα και ανακατεύετε, μόλις αφρίσουν, ρίχνετε τον χυμό στο μπολ με το βούτυρο.
    Σε καθαρό μπολ χτυπάτε με σύρμα τα ασπράδια να γίνουν σφικτή μαρέγκα και την ρίχνετε στο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, να γίνει απαλός πηκτός χυλός .
    Ρίχνετε σε στρογγυλό βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 50 - 60 λεπτά ( βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας ένα καθαρό στεγνό μαχαίρι στο κέντρο. Πρέπει να βγει καθαρό ).
    Βγάζετε, αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρετε.
    Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε. 


 Βασιλόπιτα Κρουασάν

χρειαζόμαστε:


    3 1/2 κούπες αλευρι
    2 κουταλιές μαγιά ξηρή
    1/3 της κούπας ζάχαρη
    1 κουταλάκι αλάτι
    1 κούπα γάλα χλιαρό
    2 κουταλιές βούτηρο λιωμένο
    2 αυγά
    1/2 κουπα ζάχαρη
    1 κουταλιά κανέλα
    1/2 κουπα κερασάκια γλασέ κομμένα
    1/2 κουπα καρύδια χοντροκομένα
    1/3 κούπας βούτηρο μαλακό

Πως το κάνουμε:


    Σε ένα μεγάλο μπώλ ανακατέψτε το αλευρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανοιξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε μέσα το χλιαρό γάλα, το βούτηρο, το ένα αυγό και το κροκάδι από το δεύτερο αυγό. Ζυμώνετε βάζοντας λίγο λίγο το αλευρι μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί 5'
    Στο μεταξύ ανακατέψτε σε ένα μπώλ τη ζάχαρη, την κανέλα, τα κερασάκια και τα καρύδια. Αφήστε τα στην άκρη.
    Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ισα μέρη.
    Ανοίξτε κάθε μέρος σε χοντρό φύλλο με διαμετρο 30 εκ.
    Τοποθετήστε το πρώτο φύλλο σε ένα ταψάκι αντικολλητικό. Απλώστε στην επιφάνεια του το μισό μαλακό βούτηρο και πασπαλίστε με το μισό μίγμα των καρυδιών.
    Τοποθετήστε τώρα το δεύτερο φύλλο, απλώστε το υπόλοιπο βούτηρο και πασπαλίστε με το υπόλοιπο μιγμα καρυδιών.
    Τοποθετήστε μετά το τρίτο φύλλο και βάλτε στο κέντρο του ένα μικρό πιατάκι διαμέτρου 5 εκ.
    Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε ξεκινώντας απο το πιατάκι προς την περιφέρεια 16 κομμάτια.
    Στρίψτε κάθε κομμάτι στριφογυρίζοντας το 3 φορές σε σπιράλ.
    Αφαιρέστε το πιατάκι.
    Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει 15-40 λεπτά ή όσο χρειαστεί για να διπλασιαστεί σε όγκο.
    Χτυπήστε ελαφριά το ασπράδι με ένα κουταλάκι ζάχαρη και αλείψτε την επιφάνεια της πίττας.
    Ψήστε σε 180 για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
    Όταν κρυώσει στολίστε την με κερασάκια γλυκά στο κέντρο. 


Κουραμπιέδες

χρειαζόμαστε:

    200 γρ. φυτίνη
    250 γρ. φρέσκο βούτυρο
    250 γρ. βούτυρο γάλακτος
    2 κρόκους αβγού
    250 γρ. αμύγδαλα, κομμένα με το χέρι μικρά κομμάτια
    3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
    2 κιλά αλεύρι
    1 ποτηράκι κρασιού λικέρ
    2 βανίλιες

Πως το κάνουμε:

    Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι το βούτυρο και η ζάχαρη να χτυπηθούν πολύ καλά ώσπου να γίνουν άσπρα (καλύτερα με το χέρι).
    Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους, το λικέρ, το αλεύρι και τις βανίλιες.
    Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30'.
    Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη


 Κουραμπιέδες Σοκολάτας


Όπως έγραψα και στις οδηγίες, το μυστικό είναι στο χτύπημα. Εάν το βούτυρο με τη ζάχαρη δε χτυπηθεί πάρα πολύ καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει, δε θα πάρει όλη την ποσότητα του αλευριού και δεν θα γίνουν τόσο επιτυχημένοι. 
 Κουραμπιέδες Σοκολάτας

Τι χρειαζόμαστε:

    300γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
    125γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα (χοντροκομμένα)
    110γρ. ζάχαρη άχνη
    500γρ αλεύρι
    1/2 κ.γ. μπέικιν
    160γρ. κουβερτούρα λιωμένη
    1/2 κρασοπότηρο κονιάκ

για γλάσο

    κουβερτούρα
    γάλα
    κονιάκ


Πως το κάνουμε:

    Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
    Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την λιωμένη κουβερτούρα.
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και μετά τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το κονιάκ.
    Αφήνουμε τη ζύμη να σφίξει στο ψυγείο για 1-2 ώρες και μετά την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. και κόβουμε στα σχήματα που θέλουμε με κουπ πατ. (Αν δεν έχουμε κουπ πατ, πλάθουμε με τον κλασικό τρόπο τους κουραμπιέδες ή χρησιμοποιούμε το χείλος ενός ποτηριού για κουπ πατ).
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά στους 170 βαθμούς.
    Όταν κρυώσουν μπορούμε να τους αλείψουμε με γλάσο που έχουμε φτιάξει αναμειγνύοντας λιωμένη κουβερτούρα με λίγο γάλα και κονιάκ ή και σκέτη λιωμένη κουβερτούρα.
    Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί.


Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα κόψετε ανάλογα με το γούστο σας. Εμείς τα θέλουμε χοντροκομμένα για να τα καταλαβαίνουμε όταν τα τρώμε, εσείς αν θέλετε μπορείτε να τα κάνετε και πούδρα.



Ρολάκια τσουρεκιού με κρέμα

Η ζύμη είναι όπως τα τσουρέκια. Τα γεμίζουμε με κρέμα και τα τυλίγουμε. Σερβίρονται σκέτα ή με Μερέντα ή με μέλι ή με Μαρμελαδα Βερίκοκο ή με Σοκολάτα κουβερτούρα ή με Γλάσο Άχνης. Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Άν σας μείνουν πολλές μέρες τότε θα χρειαστούν ψυγείο.

Τι χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη:


    50 γραμ. φρέσκια μαγιά
    1/2 λίτρο γάλα (Χλιαρό)
    900 γραμ. αλέυρι
    200 γραμ. ζάχαρη
    2 βανίλιες
    2 αυγά
    1/2 κουταλάκι Αλάτι
    200 γραμ. βούτυρο

Για την Κρέμα:

    250 γραμ. βιτάμ
    8 κουταλιές αλέυρι
    1250 ml. γάλα περίπου
    40 γραμ. κρέμα βανίλια για βράσιμο (Γιώτης)
    1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
    1 φλυτζάνι ζάχαρη
    2 κρόκους αυγά

Αλοίφουμε προτού ψηθούν:

    2 κρόκους αυγών
    2 κ.σ. γάλα Νουνού

Πως το κάνουμε:

1.
Μέσα σε μια Λεκάνη, διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα (Χλιαρό). Λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι, τα αυγά και 100 γραμ. βούτυρο και ανακατέουμε με το χεράκι μας. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλέυρι μέσα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Άν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο αλέυρι, τόσο όσο να μήν κολάει η ζύμη στα χέρια μας. Όταν πλάσουμε τη ζύμη στο τέλος ρίχνουμε και τα υπόλοιπα 100 γραμ. βούτυρο (Λιωμένο). Ζυμώνουμε για λίγο και σκεπάζουμε την ζύμη μας, με λαδόκολα και απο πάνω με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί.

2.
Για την κρέμα, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλέυρι και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε 1 λίτρο γάλα μαζί με την κρέμα βανίλιας (Γιώτης), το πορτοκάλι χυμό και ξύσμα και τη  ζάχαρη. Ανακατέυουμε σε μέτρια φωτιά και συμπληρώνουμε και το υπόλοιπο γάλα μέχρι να γίνει η κρέμα μας. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και προσθέτουμε 2 κρόκους αυγών.

3.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 μπάλες και τις ανοίγουμε όσο μπορούμε σε στενόμακρο σχέδιο.

4.
Βάζουμε πάνω στη ζύμη την κρέμα και τη απλώνουμε ομοιόμορφα.

5.
Τυλίγουμε σε ρόλο και με ένα μαχαίρι κόβουμε φέτες 4 εκατοστά, περίπου 2 δάχτυλα.


6.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 20 λεπτά.

7.
Διαλύουμε τους κρόκους με το γάλα και με ένα πινέλο, αλοίφουμε τα ρολάκια μας.

8.
Τα ψήνουμε στους 180c μέχι να ροδίσουν, περίπου 15-20 λεπτά είναι.


Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι γεμιστό


Για δυο τσουρεκια

Τι χρειαζόμαστε:

    750γρ. αλεύρι
    60γρ. μαγιά
    100γρ. ζάχαρη
    300γρ. γάλα
    4 κροκοι αυγών


    Για την γεμιση:
    400γρ. φουντούκια ή αμύγδαλα ή καρύδια
    4 ασπράδια αυγών
    200γρ. ζάχαρη
    λιγη κανέλα


    Για την επικαλυψη:
    100γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο
    λιγο χυμό λεμόνι

Πως το κάνουμε:

    Σε μια λεκανη ριχνουμε το αλευρι και τη μαγια τριμμενη.
    Ριχνουμε 1 πρεζα αλατι και 1 πρεζα ζαχαρη, το βουτυρο, τους κροκους και το γαλα - χλιαρο. Αφηνουμε το ζυμαρι να διπλασιαστει σκεπασμενο με μια πετσετα στο φουρνο, στους 50 βαθμους.
    Για να ετοιμασουμε την γεμιση, χτυπαμε το ασπραδι του αυγου και προσθετουμε τα φουντουκια, τη ζαχαρη, την κανελα και το χωριζουμε σε δυο δοσεις.
    Αφου φουσκωσει το ζυμαρι μας αρκετα, τοσο ωστε οταν το παταμε με το δαχτυλο να γυριζει πισω, το χωριζουμε σε τεσσερα μερη και καθε ενα κομματι το ανοιγουμε σε φυλλο. Ριχνουμε τη γεμιση και τυλιγουμε. Τα δυο μαζι τα τυλιγουμε στο κλασικο τσουρεκι και το ιδιο κανουμε με τα υπολοιπα.
    Τα αφηνουμε παλι στο φουρνο να διπλασιαστουν οπως καναμε και στην αρχη, τα περναμε με ενα πινελο με αυγο χτυπημενο με λιγο γαλα και μετα ανεβαζουμε την θερμοκρασια στους 180 με 200 βαθμους αναλογα με το ποσο δυνατος ειναι ο φουρνος μας και το ψηνουμε για 35 με 40 λεπτα.
    Τελος ζεσταινουμε τη μαρμελαδα και ριχνουμε λιγες σταγονες λεμονι και με το πινελο καλυπτουμε τα τσουρεκια μας.

Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θελουμε μπορουμε να αποφυγουμε τον κινδυνο να μην μας πετυχει η ζυμη χρησιμοποιωντας ετοιμο μειγμα για τσουρεκια απο το εμποριο.