language

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

cheapis.gr cheapis.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχαιες Ελληνικες Γευσεις

koτοπουλο με μελι και θυμαρι
 
Σε μία λεκάνη (τόσο μεγάλη ώστε να χωράει το κοτόπουλο), βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά.
 
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθεί με τη μαρινάδα όσο το δυνατόν καλύτερα. Το κλείνουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2 ώρες (καλύτερα όλο το βράδυ).
 
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ανάλογο ταψί και περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα-μαρινάδα.
 
Ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα, στους 180ο C.
 
Σερβίρουμε ζεστό με σαλάτα ή ρύζι ή noodles.

Καλή σας όρεξη...


Το μέλι ήταν ευρέως διαδεδομένο στην αρχαία ελληνική μαγειρική. Η τάση κατά την εποχή αυτή ήταν τα γλυκά και γλυκόξινα φαγητά. Όσον αφορά το θυμάρι, πιστεύαν πως ένα από τα καλύτερα φυτρώνει στον Υμηττό.
Συστατικά
(για 4 άτομα)

    4 στήθη κοτόπουλο
    4 κ. σούπας μέλι
    60 ml. ελαιόλαδο
    5-6 κλωνάρια θυμάρι
    4 σκελ. σκόρδο
    αλάτι, πιπέρι
    λίγο ξύδι





σαβορο τινιακο


Καθαρίζουμε, πλένουμε, στραγγίζουμε τα ψάρια. Τους προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο αλεύρι.
Τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο (λίγα-λίγα) και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα:
Κρατάμε λίγο λάδι από το τηγάνισμα στο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το δενδρολίβανο και το θυμάρι για να πάρει άρωμα το λάδι. Προσθέτουμε τα σκόρδα ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά.

Σβήνουμε με το ξίδι και μετά ένα λεπτό προσθέτουμε το πετιμέζι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 4-5 λεπτά.

Σερβίρουμε τα ψάρια σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Το τρώμε και ζεστό και κρύο.

Καλή σας όρεξη...

Συστατικά
(για 4 άτομα)

    1,5 κιλό κουτσομούρες ή μπαρμπούνια
    αλάτι χοντρό
    πιπέρι φρέσκο
    8 σκελ. σκόρδο
    αλεύρι
    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

για τη σάλτσα:

    1 κλων. δενδρολίβανο
    3-4 κλων. θυμάρι
    ½ φλιτζ. ξίδι
    ½ φλιτζ. πετιμέζι
    λίγο λάδι από το τηγάνισμα


σουπιες με χορταρικα

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές και στη συνέχεια τις ζεματίζουμε σε αρκετά ζεστό νερό για να μπορούμε να τις καθαρίσουμε καλύτερα.
Τις κρυώνουμε και τις ξανακαθαρίζουμε καλά. Τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά το σπανάκι, το χοντροκόβουμε και το στραγγίζουμε.
 
Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, μαζί με τις σουπιές για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις τομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες (δείτε φωτογραφίες).

Προσθέτουμε και τοματοπελτέ, ειδικά αν είναι χειμώνας και οι τομάτες μας δεν είναι εποχής. Προσθέτουμε νερό, αλάτι, πιπέρι, άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο (δείτε βίντεο). Βράζουμε για 30 λεπτά.
 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και λίγο νερό αν χρειάζεται.

Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, να γλασάρει η σάλτσα του. Πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.

Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε γαρνίροντας με το σπανάκι.
 
 
Μικρά Μυστικά: Ιδιαίτερη προσοχή κατά το καθάρισμα της σουπιάς, όταν βγάζουμε το μελάνι, να μή τρυπήσει η λεπτή μεμβράνη που το περιβάλλει.
Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μελάνι κατά το μαγείρεμα, δίνοντας ένα διαφορετικό χρωματισμό.

Συστατικά
(για 4 άτομα)

    1 κιλό σουπιές
    αλάτι, πιπέρι
    ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι μεγάλο
    3 τομάτες ώριμες
    20 γρ. τοματοπελτέ
    άνηθος, μαϊντανός
    1 κιλό σπανάκι
    ½ φλυτζ. κρασί κόκκινο
    1 κιλο αντιδια

Πλαστός ή Μπλατσαρία

Θα το βρούμε με πολλά ονόματα με ή χωρίς τυρί-γιαούρτι-μυζήθρα. Μπλανό για τους Σαρακατσάνους, μπλατσαρία στην Ηπειρο.

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα πράσα. Τοποθετούμε τα χόρτα σε ένα σουρωτήρι και τα τρίβουμε αρκετά με μπόλικο αλάτι, αφήνουμε να στραγγίξουν τους χυμούς τους για τουλάχιστον 10 λεπτά. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες.

Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο πράσο και τα χόρτα, και μόλις μαραθούν αποσύρουμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά. Προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη και λίγο καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας. Διορθώνουμε το αλάτι αν χρειαστεί και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

Λαδώνουμε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3-4 φορές. Πιέζουμε με τη παλάμη μας για να στρώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε γέμιση και ξάνά καλαμποκάλευρο με το ράντισμα 4 φορές. Τέλος μια στρώση καλαμποκάλευρο, ραντίζουμε νερο και ελαιόλαδο, και ψηνουμε στο φούρνο στούς 180ο C για 30 λεπτά.

 




(για 4 άτομα)

    1 ½ κιλό χόρτα διάφορα
    3 πράσα
    μισό κιλό φέτα βιολογική
    1 φλυτζ. ελαιόλαδο
    700 γρ. καλαμποκάλευρο
    αλάτι χοντρό
    πιπέρι φρέσκο