Αμπελοφάσουλα
. 1 κιλό αμπελοφάσουλα
. 1 φλιτζάνι λάδι
. 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
. 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
. 1/2 φλιτζάνι ξύδι
. αλάτι και πιπέρι
. 1 κιλό αμπελοφάσουλα
. 1 φλιτζάνι λάδι
. 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
. 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
. 1/2 φλιτζάνι ξύδι
. αλάτι και πιπέρι
-Καθαρίζετε τα αμπελοφάσουλα από τις άκρες τους και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό έως να μαλακώσουν
-Μόλις βράσουν τα τοποθετείτε στην πιατέλα
-Τα περιλούζετε με το λαδόξιδο, το σκόρδο και το μαϊντανό και σερβίρετε
Κοτοσαλάτα
. 1 κότα . 1/4 κασέρι . 1/4 ζαμπόν . 2 πιπεριές . μαγιονέζα . λίγος μαϊντανός -Βράζετε την κότα έως να μαγειρευτεί -Αφήνετε να κρυώσει και την ξεψαχνίζετε -Κόβετε πολύ μικρά κομμάτια -Ψιλοκόβετε ζαμπόν, τυρί και πιπεριές -Τα τοποθετείτε όλα τα υλικά σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε τη μαγιονέζα -Ανακατεύετε πολύ καλά -Από πάνω απλά στρώνετε μία στρώση πολύ λεπτή μαγιονέζας και γαρνίρετε με μαϊντανό |
Κολοκυθάκια Βραστά
1 κιλό κολοκυθάκια 1/2 φλιτζάνι λάδι . λεμόνι όσο θέλετε αλάτι -Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό έως μαλακώσουν -Μόλις βράσουν τα κόβετε σε ροδέλες ή τα αφήνετε ολόκληρα -Σερβίρονται με λαδολέμονο |
Κουνουπίδι Βραστό
. 1 κουνουπίδι 1/2 λεμόνι στιμμένο αλάτι . λάδι -Πλένετε το κουνουπίδι πολύ καλά -Αφαιρείτε τα φύλλα του -Το βράζετε μέχρι να μαλακώσει -Το τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε το λεμόνι -Αλατίζετε -Προσθέτετε το λάδι |
Λάχανο - Καρότο
. 1/4 λάχανο . 2 καρότα . 1/2 λεμόνι στυμμένο
. αλάτι
. λάδι -Πλένετε το Λάχανο και τα καρότα πολύ καλά -Κόβετε το λάχανο σε πολύ μικρές λωρίδες -Τρίβετε τα καρότα στον τρίφτη στο χοντρό -Το τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε το λεμόνι -Αλατίζετε και ανακατεύετε προσεκτικά -Προσθέτετε το λάδι Χωριάτικη Σαλάτα 2 ντομάτες 1 μεγάλο αγγούρι 1 μεγάλη πιπεριά πράσινη 1 μέτριο κρεμμύδι λίγες ελιές λίγη ρίγανη 1 μέτριο κομμάτι φέτα αλάτι και πιπέρι λάδι και ξύδι -Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά -Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλες το αγγούρι -Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προοθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη σε λωρίδες, τις ελιές -Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη, το ξύδι και ανακατεύετε προσεκτικά -Τοποθετείτε την φέτα από πάνω -Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι -Προαιρετικά προσθέτετε και λίγη κάπαρη Χόρτα . 1 κιλό χόρτα της αρεσκείας σας . ξύδι ή λεμόνι . αλάτι και πιπέρι . λάδι -Κόβετε τις ρίζες από τα χόρτα -Πλένετε τα χόρτα πολύ καλά -Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν -Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προοθέτετε το ξύδι -Αλατοπιπερώνετε -Προσθέτετε το λάδι Τουρσί . 2 καρότα . 3 ρίζες σέλινο . 4 μικρές πιπεριές . 6-7 κορφές από κουνουπίδι . 5 αγγουράκια μικρά . 1 φλιτζάνι ξύδι . αλάτι . πιπέρι ολόκληρο -Βάζετε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει -Ρίχνετε μέσα τα λαχανικά για 3 λεπτά -Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε ένα μπολ -Προσθέτετε νερό να τα σκεπάσει -Ρίχνετε το ξύδι -Αλατίζετε -Ρίχνετε τις μπάλες πιπεριού -Σκεπάζετε και αφήνετε να γίνει το τουρσί περίπου 48 ώρες -Φυλάσσεται σε βάζο -Καταναλώστε σε δύο μήνες περίπου Ταραμοσαλάτα 300 γρ. ταραμάς λευκός 2 μεγάλες φέτες (ψίχα) ψωμιού . 2 φλιτζάνια λάδι . λεμόνι όσο θέλετε 1/2 κρεμμύδι προαιρετικό μαϊντανός -Μουσκεύετε το ψωμί και το στύβετε πολύ καλά -Εάν θέλετε μπορείτε να το περάσετε 2 βόλτες από τον πολυκόφτη -Ανακατεύουμε συνεχώς τον ταραμά και προσθέτουμε λίγο λίγο το ψωμί -Μόλις αυτά τα δύο ανακατευτούν μεταξύ τους πάρα πολύ καλά, προσθέτουμε το λάδι λίγο λίγο μαζί] με το λεμόνι -Εδώ εάν θέλετε προσθέτετε το κρεμμύδι τριμμένο -Γαρνίρετε με μαϊντανό και ελιές Ρώσικη Σαλάτα . 3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κυβάκια . 5 καρότα κομμένα σε κυβάκια . 1 σακούλα μικρή κατεψυγμένο αρακά . 3 κουταλιές της σούπας κάπαρη . 6 μικρά αγγουράκια τουρσί . μαγιονέζα . αλάτι, πιπέρι -Βράζετε τις πατάτες τα καρότα και τον αρακά -Τα βάζετε σε μία σαλατιέρα -Προσθέτετε την κάπαρη και τα αγγουράκια - Ανακατεύετε -Προσθέτετε την μαγιονέζα και ανακατεύετε προσεκτικά να πάει παντού -Στρώνετε τα υλικά -Ρίχνετε 2 κουταλιές τη σούπας μαγιονέζα και τη στρώνετε με ένα μαχαίρι να κάνετε ένα λείο στρώμα ώστε να είναι εμφανίσιμη η σαλάτα -Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε Πατατοσαλάτα • 4 πατάτες . 3/4 φλιτζάνι λάδι . 1/3 φλιτζάνι ξύδι ή λεμόνι . 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο . 1/4 ματσάκι μαϊντανό . 1 κρεμμύδι . αλάτι και πιπέρι -Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες στα οχτώ -Βράζετε τις πατάτες -Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ ανακατεύετε το λάδι, το ξύδι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι -Τοποθετείτε τις πατάτες σε πιατέλα, ρίχνετε από πάνω το μείγμα του λαδιού -Γαρνίρετε με το μαϊντανό και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα Παντζάρια Σαλάτα 1 κιλό παντζάρια 1/2 φλιτζάνι λάδι . 1/4 φλιτζάνι ξύδι . 1 σκελίδα σκόρδο αλάτι -Χωρίζετε το παντζάρια από τα φύλλα και τα κοτσάνια τους -Καθαρίστε τα παντζάρια από τις άκρες τους και το φλούδι και τα βράζετε έως να μαλακώσουν -Μετά από μισή ώρα ρίχνετε και τα κοτσάνια με τα φύλλα -Μόλις βράσουν τα τοποθετείτε στην πιατέλα και κόβετε ροδέλες τα παντζάρια και στη μέση τοποθετείτε τα φύλλα τους -Ψιλοκόβετε το σκόρδο -Ανακατεύετε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το σκόρδο -Περιχύνετε τα παντζάρια με το λαδόξιδο και σερβίρετε Μπρόκολο Βραστό . 1 μπρόκολο . 1/2 λεμόνι στυμμένο . αλάτι και πιπέρι . λάδι -Πλένετε το μπρόκολο πολύ καλά -Αφαιρείτε τα φύλλα του -Το βράζετε μέχρι να μαλακώσει -Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε το λεμόνι -Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε προσεκτικά -Προσθέτετε το λάδι Μελιτζανοσαλάτα . 1 μεγάλη μελιτζάνα . 1/2 φλιτζάνι λάδι . 3 σκελίδες σκόρδο . 4 κουταλάκια του γλυκού ξύδι . αλάτι και πιπέρι -Τρυπήστε την μελιτζάνα με ένα πιρούνι -Ψήστε την στο φούρνο για 40 λεπτά (200 C) -Μόλις ψηθεί, ξεφλουδίστε την -Λ ι ώστε την με ένα πιρούνι -Προσθέστε σιγά σιγά και εναλλάξ το λάδι με το ξύδι -Προσθέστε το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι -Γαρνίρετε με μαϊντανό και ελιές Μαρούλι . 1 μαρούλι . 4 φρέσκα κρεμμυδάκια . 1/4 ματσάκι άνηθο .ξύδι . αλάτι και πιπέρι . λάδι -Πλένετε τα λαχανικά πολύ καλά -Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο -Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε το ξύδι -Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε προσεκτικά -Προσθέτετε το λάδι Μακεδονική . 1/4 λάχανο άσπρο • 1/8 λάχανο κόκκινο . 1 καρότο . 1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη . 1 πιπεριά πράσινη κέρατο . 1 ρίζα σέλινο . 1/4 ματσάκι μαϊντανό . 1/2 λεμόνι στυμμένο . αλάτι . λάδι -Πλένετε τα λαχανικά πολύ καλά -Κόβετε τα λάχανα σε πολύ μικρές λωρίδες -Τρίβετε τα καρότα στον τρίφτη στο χοντρό -Κόβετε τις πιπεριές σε πολύ μικρά κομμάτια -ψιλοκόβετε το σέλινο και τον μαϊντανό -Το τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε το λεμόνι -Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε προσεκτικά -Προσθέτετε το λάδι Λάχανο Βραστό . 1/2 λάχανο • 1/2 λεμόνι στυμμένο • αλάτι . λάδι -Πλένετε το λάχανο πολύ καλά -Το βράζετε μέχρι να μαλακώσει -Το τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε το λεμόνι -Αλατίζετε -Προοθέτετε το λάδι |